Čínský restauratér krvácí při nápravě morálky | E15.cz

Čínský restauratér krvácí při nápravě morálky

Čínský restauratér krvácí při nápravě morálky
ilustrační foto
• 
ZDROJ: E15
29. listopadu 2013 • 11:08
Se záměrem obnovit důvěru a morální hodnoty ve společnosti si čínský podnikatel Liou Pcheng-fei otevřel restauraci, v níž se zákazníci mohou rozhodnout, jestli za jídlo zaplatí, nebo ne. Za první měsíc prodělal v přepočtu skoro 330.000 korun.

Deník The Daily Telegraph píše, že jednapadesátiletý Liou Pcheng-fei z města Fu-čou v jihovýchodní Číně si v srpnu otevřel podnik, který nabízí čínskou a mezinárodní kuchyni, včetně tofu a kuřecího kari.

Unikátní není Liouova kuchyně, ale jeho podnikatelský model. Restauratér nechává totiž na hostech, zda učiní správnou věc a zaplatí, nebo podnik opustí bez vyrovnání účtu. Hosté se také sami rozhodují ohledně sumy, kterou případně v podniku nechají. „Když budu zákazníkům důvěřovat, budou oni důvěřovat mně a začnou mít rádi ostatní. Doufám, že lidé, kteří sem přijdou, to budou takhle cítit. Potom, až se vrátí do práce a ke své rodině, budou tuto myšlenku sdílet,“ prohlásil Liou.

Náprava morálky stojí velké peníze

Ztrátu morálních hodnot přičítá Liou především kruté éře Mao Ce-tungovy kulturní revoluce. Období let 1966-76, kdy Čínu zaplavilo násilí a děti se zříkaly svých rodičů jako „kontrarevolucionářů“, „zničilo důvěru mezi lidmi“, prohlásil Liou. „Přál bych si, aby lidé zanechali sobeckého myšlení a naučili se navzájem si důvěřovat,“ dodal.

Ušlechtilé ideje Lioua, který je křesťanského vyznání, ale zatím nenašly patřičnou odezvu. Jeho podnik za první měsíc prodělal 100.000 jüanů (asi 330.000 Kč) a od srpna dosáhl celkových ztrát 250.000 jüanů (825.000 Kč).

„Pořád ještě je hodně těch, kteří za jídlo nezaplatí,“ přiznal Liou. Svou restauraci ale udržuje v provozu vedle svého hlavního zaměstnání bytového designéra, píše deník The Daily Telegraph.

Autor: ČTK
 
>
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!