Francouz projel Evropou na kole - a s jídlem z odpadků | E15.cz

Francouz projel Evropou na kole - a s jídlem z odpadků

Francouz projel Evropou na kole - a s jídlem z odpadků
Francouzsky cyklista B. Dubanchet
• 
ZDROJ: Profimedia.cz
11. července 2014 • 05:00
Pro většinu lidí znamená cesta po Evropě návštěvu nejvýznamnějších památek a ochutnávání místních specialit. Ne tak pro šestadvacetiletého Francouze Baptistu Dubancheta, který strávil část cesty Evropou s hlavou v různých popelnicích a kontejnerech. Posledních deset týdnů cestoval na kole z Francie do Polska a jedl pouze vyhozené jídlo, aby tak upozornil na plýtvání potravinami.

„Nevěřil jsem, že budu úspěšný,“ řekl Dubanchet zpravodaji CNN ve Varšavě, když dokončil svou 3000 kilometrů dlouhou cestu. „Myslel jsem, že budu mít čtyři nebo pět dní hlad, a pak si něco budu muset koupit,“ dodal. Překvapila ho ale prý hojnost vyhozeného jídla, které dokázal nasbírat z odpadků supermarketů, pekáren a restaurací. Pohodlně se z nich uživil na celé cestě přes Lucembursko, Belgii, Nizozemsko, Německo a Českou republiku až do Polska.

Cestou se tento bývalý zaměstnanec restaurace rychlého občerstvení dozvěděl cenné informace o zvyklostech vyhazování odpadků v zemích, které navštívil. „Snažím se protestovat proti masivnímu plýtvání potravinami. Je to naprosto absurdní a zbytečné,“ řekl Dubanchet, který svou cestu naplánoval v době, kdy běží Evropskou unií vyhlášený „Rok proti plýtvání jídlem“.

„Plýtváme spoustou dobrých zdrojů. Kolik vody, energie a znečištění stojí něco vyprodukovat, jen aby to pak skončilo v koši. A miliony lidí přitom hladoví.“ Cestou se držel přísného pravidla jíst jen to, co je vyhozené nebo k vyhození určené. Pokaždé se zeptal na dovolení v supermarketech nebo restauracích, než se ponořil do jejich odpadků. Občas ale musel přelézt nějaký ten plot, aby se ke kontejnerům dostal. V některých zemích pro jeho snažení měli větší pochopení než v jiných.

Francouzsky cyklista B. DubanchetFrancouzsky cyklista B. DubanchetAutor: Profimedia.cz

„V České republice to bylo hodně složité,“ řekl. „Lidi nechápali, čeho se můj projekt týká. Mysleli si, že jsem bezdomovec. Nechápali cizince, který po nich chce jídlo z koše. A všechny supermarkety měly své odpadky velmi dobře uzamčené. Celé dny jsem jedl jen chléb.“

Nejsnazší zemí pro hledání v koších podle něj bylo Německo - ne proto, že by tam bylo vyhozeného jídla víc, než jinde, ale proto, že lidé jeho misi lépe chápali a přijímali. „Myslím, že všechny ty země plýtvají asi tak stejně. Supermarkety ve všech zemích fungují podobným způsobem: Ovoce a zelenina musí vypadat dokonale. Ty kousky, které dokonalé nejsou, končí v koši.“

„V Německu můj projekt podporovala spousta lidí. Někdy mi v supermarketech po mé žádosti řekli: 'Zeptejte se šéfa'. A šéf odpověděl 'ne'. Ale pak se ten první člověk vrátil zpátky a povídá: 'Omlouvám se, můj šéf je pitomec, vraťte se později a já vám něco připravím'.“ Také Lucembursko je podle něj zemí pro lovce v kontejnerech zaslíbenou.

V rámci své mise absolvent oboru udržitelného rozvoje navštěvoval školy a vysvětloval, oč se snaží - zatímco přikusoval zbytky ze školní jídelny. I když připouští, že se mu po čase strava složená hlavně z okoralého chleba a syrové zeleniny začala zajídat, zažil i několik výjimečných okamžiků. Jeden z těch nejlepších během svých nejtemnějších dní v České republice.

„Dorazil jsem do veganské restaurace v Praze, kde měli tak plno, že museli zákazníky odmítat,“ vzpomíná. „Vysvětlil jsem číšníkovi, co dělám, a on se za chvíli vrátil s nádherně naaranžovaným talířem jídla a zeptal se: 'Chcete tohle?' Byla to špatně vyřízená objednávka a oni by to museli vyhodit. Byl jsem hladový a přijel jsem ve správný čas na správné místo,“ dodal.

Francouzsky cyklista B. DubanchetFrancouzsky cyklista B. DubanchetAutor: Profimedia.cz

Mezi další lahůdky, na které vzpomíná, patří sklenice medu a sušených meruněk, kterou našel v Německu. Byly to ale i konzervované potraviny vyhozené v Lucembursku nebo plato 12 vajíček vyhozených proto, že jedno z nich bylo prasklé. Dubanchet doufá, že se mu v budoucnu podaří navázat spolupráci se supermarkety a restauracemi a najít způsoby, jak snížit plýtvání. Nevylučuje ani, že se vydá na další „popelnicové mise“.

„Proč ne? Jde jen o to, že když nejíte nic jiného, než to, co najdete v odpadcích, pak se musíte dlouho obejít bez toho, co byste jíst chtěli,“ řekl. „A taky to byla hodně dlouhá doba, za kterou jsem neměl ani jedno jediné pivo,“ dodal.

 
>
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!