Prague Wine Week 2014: zmapujte si český trh s vínem

 Prague Wine Veek

24.1.2014 15:58   Od 27. ledna do 2. února 2014 proběhne v Praze šestý ročník festivalu vína Prague Wine Week 2014. Pražské restaurace a vinné bary budou po celý týden nabízet menu s víny a ochutnávky vín, novinkou letošního ročníku festivalu je Degustační centrum Vinograf.

Koncept festivalu je založena na představení více než sedmi set vín z celého světa, osobně prezentovaných domácími i zahraničními vinaři nebo importéry. Festival v pondělí 27. ledna 2014 zahájí Galadegustace medailových vín v hotelu Crowne Plaza Prague. V době od 15 do 20 hodin bude pro návštěvníky na stáncích vinařů a importérů k dispozici většina ze vzorků ze soutěže Prague Wine Trophy.

Vstupenka na Galadegustaci stojí 1 000 Kč, během pěti hodin návštěvníkům umožní zmapovat český trh s vínem, v katalogu si označit vína, která nejvíce chutnala, nebo si přímo nakoupit vzorek. Restauratérům a vinárníkům akce slouží k získání dalších kontaktů a doplnění vinotéky.

Prague Wine Trophy 2013

Sedmého ročníku soutěže Prague Wine Trophy 2013 se zúčastnilo celkem 1441 vín, to je o čtvrtinu více než loni. Zahraničních vín bylo zhruba stejně jako českých a moravských, což odpovídá poměru, jak jsou přítomna na českém trhu.

Celkem 32 medailí Champion si rozdělilo 102 společností, z toho 50 domácích vinařství a 52 dovozců. Nejlepším domácím vinařstvím se stal Vinselekt Michlovský, na druhém místě skončilo Vinařství Volařík a na třetím Zámecké vinařství Bzenec. Mezi dovozci zvítězil Vinom Wine, jako druhý se umístil Kupmeto CZ a na třetím místě skončil Wine World.

K přechutnání špičkových vín ale Galadegustace nepostačí. Poslouží k základnímu seznámení s produkty, do hloubky může zájemce jít na specializovaných akcích v průběhu celého týdne.

Jak poznat víno

Hned v úterý 28. ledna 2014 od 14 do 17 hodin se v hotelu Crowne Plaza Prague koná akce „Vína z tradičních vinařských regionů“, kterou povedou Willi Balanjuk, Prezident Club der Weinakademiker z Rakouska, a Jan Rokyta, Weinakademiker. Do hloubky představí osmnáct typických zástupců nejdůležitějších stylů vín z celého světa. Vstupenka stojí 1250 Kč.

Nyní už poznáte rozdíl mezi šedým a modrým rulandským a přijde čas degustovat vína jednoho druhu nebo z jedné oblasti do hloubky. K tomu se bude hodit novinka letošního programu: Degustační centrum Vinograf Wine Bar. Na Senovážném náměstí 23 v Praze 1 budou celý týden rozlévat po skleničkách Championy Prague Wine Trophy a denně tu proběhne několik řízených degustací za osobní účasti domácích i zahraničních vinařů.

Vinařství Volařík v úterý odpoledne představí nejlepší vína z Pálavy. Ve středu dopoledne nabídne Vinařství Mikrosvín Mikulov degustaci Mikrosvín očima Enologa roku 2013 Petra Ptáčka. Odpoledne představí Pavel Svoboda z Mikulova to nejlepší ze své desetileté tvorby.

Z Německa přijede v pondělí večer Michael Trossen, jeden z nejlepších moderních vinařů Mosely. Čtvrteční odpoledne bude patřit jihoafrické majitelce společnosti Tombalina Wines, která dováží u nás zatím nezvyklá jihoafrická a kanadská vína. Kdo miluje červené z Toskánska, nevynechá páteční degustaci Maddaleny Cordella, vinařky vyrábějící světoznámé Brunello di Montalcino.

Degustace začínají v 10, ve 14 a v 18 hodin. Jejich ceny se pohybují od 300 do 800 Kč. Je třeba si rezervovat místa přímo u jednotlivých organizátorů, viz . Ve Vinografu festival vyvrcholí sobotním brunchem s víny nejlepšího dovozce Prague Wine Trophy 2013, společností Vinom Wine.

Wine & Food tandemy

Ocenění vinaři a dovozci se spojují s vybranými restauracemi a nabízejí menu špičkových šéfkuchařů s oceněnými víny. Během festivalu tak lze za sympatickou cenu 450 korun ochutnat tříchodová menu párovaná s víny, která si mohou na láhev nalepit festivalovou medaili.

Osobně jsem si vybral poměrně překvapivě pražský gastrotandem Slavia – Parnas, které nabízí menu snoubené s víny loňského vítěze Vinselekt Michlovský. Ke carpacciu z červené řepy a parmazánem a pistáciemi tak ochutnáte Ryzlink VOC Pálava. Konfitovaná vepřová líčka s bramborovým pyré budou podávána s výběrem z hroznů Merlot 2009 a barique Rulandského šedého 2008.

Nebo si můžete udělat výlet na Kokořín, kde vám v tamním Pensionu připraví třeba bifteky ze sumce v domácí slanině se salátem z červené řepy a vlašských ořechů. Zalijí se se Chardonnay Bubenec 2011. Na cestu zpět podávají Buchtičky se šodó plněné tvarohem s rozinkami v domácí pálence a rumovým želé a k nim Gewurztraminer Feurberg 2011. Obě vína jsou od vinaře Markuse Schneidera z německého Falzu.

Víno se jídlem páruje ještě v restauracích Renomé, Red Pif a Mood Café.

Bude vám na tohle všechno Prague Wine Week stačit?

Autor: Aleš Hudský
Mobilní web