Mňam rikšou k vrcholům orientální gastronomie

ilustrační foto

27.1.2016 15:02   Od půlky ledna až do konce února gurmetské restaurace v Česku zlevňují! Na výzvu známého „gastronauta“ a podnikatele v oboru gastronomie Pavla Maurera již řadu let připravují kvalitní a tím i dražší české restaurace „lidová“ meníčka z toho nej, co jejich šéfkuchaři umějí. Záměrem je to, aby si během Grand Restaurant Festivalu do exkluzivních restaurací zašli i ti, kteří by se buď styděli, nebo by se jim tato návštěva mohla zdát nad jejich (finanční) poměry.

31 pražských, ale i mnoho dalších špičkových restaurací v regionech, z nichž zjevně organizátory nejvíce zaujala severní Morava (13 podniků), jižní Morava (9) a střední Čechy (8) tak v době „mrtvé“ sezóny zvyšují svou „akumulaci“ a všichni jsou spokojeni. V restauraci typu pražského Zátiší nebo brněnské Koishi lze za 250 Kč (1 chod), 500 Kč (2 chody) nebo 600 Kč (3 chody) ochutnat tajemství chefa kuchyně i s vínkem/pivem/vodou.

Nebyl by to Maurer, kdyby nevymyslel „balíčky“ násobící prostý požitek ze skvělých pokrmů a nápojů. Festival tak zahájila úvodní galavečeře v pražském Bellevue (restauraci s nejkrásnějším výhledem na Karlův most a Pražský hrad) sestávající ze 12 chodů od 3 chefů z Francie (Michelin), Indie a Česka, kdy některé ingredience byly poskytnuty v duchu filosofie neplýtvání surovinami „Taste-Waste“.

Osvědčené Mňam-busy nahrazují Mňam procházky po Praze zahrnující i nez-řízenou hispánskou degustaci, Mňam balíčky kombinující luxusní ubytování v 10 top destinacích s wellnes, degustací a gastrozážitkem, tři Mňam speciály zahrnující lukulské hody v trojpatrové věži pražského hotelu The Augustine, ale také „hazardní“ Mňam rikšu. Té jsem se zúčastnil a mohu tedy podat o jejím průběhu svou zprávu.

Záměrem bylo ochutnat během jedné soboty špičkovou asijskou kuchyni v Praze. Začínalo se v japonské Miyabi, kterou založila před 20 lety Darja Kawasumi. Její čajový obřad, jehož vrcholem bylo rozšlehání pomletého zeleného čaje metličkou z bambusu („nešlehat do kolečka, ale do úzkého oválu, aby se uchovalo vše, co uvnitř misky“) zakončil trojchodou degustaci zahrnující jednak tuňáka, tempuru, chobotnici, kotletu v misu, datemaki imono zleninu v ume obentu, jednak japonskou rýži ozdobenou sašimi z pražmy, enoki, okrou zalitou čajem. A namáčet si rýži ve skvělém čaji matča, to byla opravdu (kupodivu) lahůdka. Sladkou trojtečku (juzu sorbet, piškot kastela s matčou a a hanabira moči z rýže a ořechů) doprovodil hrou na bambusovou flétnu šakuhači Vlastimil Matoušek.

A pak do Navrátilovy ulice na pražském Starém Městě najelo v mrazivém lednovém odpoledni šest rikš, které labužníky převezlo na Občanskou plovárnu na břehu Vltavy. Tam se ochutnávalo Thajsko. K vidění bylo cooking show šéfkuchaře Kosina Phakhina, kdy si ingredience do pokrmů (Mu nam tok – salát z marinované krkovice s koriandrem , chilli, mátou a limetou) nebo Phad tai kai (rýžové nudle s arašídym sojovými klíčky a kuřecím masem) mohli dávkovat sami účastníci rikšího zájezdu. Chilli ne! – volaly útlocitné mladé ženy a Kosin je (bohužel) poslechl. „Chilli servírujeme na každý sůl zvlášť, aby si každý mohl sám přidat a byl tak každý spokojený“.

A protože na Občanské plovárně je casino, došlo nakonec i k tomu hazardu. Byl to pěkný den…

Autor: Aleš Hudský
Mobilní web