Chilli papričky, elixír zdraví a krásy | E15.cz

Chilli papričky, elixír zdraví a krásy

Chilli papričky, elixír zdraví a krásy
Ilustrační foto
• 
7. dubna 2015 • 05:00
Usnadňuje trávení, pomáhá předcházet kardiovaskulárním nemocem. Podle některých expertů hraje významnou roli v prevenci proti rakovině a potlačuje bolest. Nedávný výzkum zveřejněný na stránkách Journal of Medicinal Chemistry ukázal, že dokáže zablokovat vnímání neuropatické bolesti. Peperoncino, čili chilli paprička či feferonka, sice není lék, ale má svůj význam i na poli snižování nadváhy a pomáhá proti celulitidě a vypadávání vlasů.

Červené zlato naší kuchyně bude hrát hlavní roli na Světovém veletrhu papriky, který se bude konat koncem srpna ve městě Rieti ve střední Itálii. Papričce je zasvěcena rovněž publikace Zdraví a feferonka, kde jsou shrnuty vědecké studie ukazující pozitivní účinky na lidské zdraví, jaké může mít umírněná konzumace papriček. Dopřejme si tedy tuto „superpotravinu“ tak často, jak je to jen možné.

Ilustrační fotoIlustrační fotoAutor:

Chilli paprička může zmírňovat bolest. Ukazují to vědecké studie, které schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Evropská léková agentura (EMEA). Rostlinný alkaloid kapsaicin, který je zodpovědný za její pálivost, může na tři měsíce zmírnit neuropatické bolesti. Kapsaicin, který obsahují pouze tyto papričky, působí na vanilloidové receptory typu 1 (TRPV 1) a výrazně je stimuluje. Receptory se pak stávají jakoby znecitlivělými a nejsou již schopny reagovat na stimuly, které běžně vyvolávají bolest u pacientů s periferní neuropatickou bolestí.

Ilustrační fotoIlustrační fotoAutor:

A jaké jsou výživné vlastnosti chilli papriček? Je to nízkokalorická potravina, složená převážně z vody, ale zároveň je bohatá na vitamíny a minerály. V papričkách jsou v hojné míře obsaženy zejména draslík a fosfor. Vysoký obsah vitamínu C z papriček činí drahocenného spojence při udržování efektivnosti imunitního systému. Značný je rovněž obsah antioxidantů, jako jsou karotenoidy a flavonoidy, které přispívají k potírání volných radikálů v organismu a tím zpomalují fyziologické procesy stárnutí.

 
>
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!